Finns det sopsortering fastigheten är det viktigt att sortera sina sopor rätt.
Tänk på att värna om miljön.
För ytterligare information om hur Du bör sortera Dina sopor och hur Du kan bidra till bättre miljö besök gärna Din kommuns hemsida.
Hushållssopor skall slängas i kärlen som finns för detta i ihopknuten soppåse.
Plantera gärna blommor på Din balkong med det är absolut förbjudet att sätta blomlådor och liknande på utsidan av balkongräcket av säkerhetsskäl, dessa kan falla ner på en vuxen, ett barn eller djur.
Barn och djur inte har samma säkerhetstänk som en vuxen människa.
På insidan av räcket går det alldeles utmärkt.
Av säkerhetsskäl är det heller inte tillåtet att sätta upp parabolantenn eller annan utomhusantenn på fasad eller balkongräcke.
Om Du skakar mattor eller annat från Din balkong är det viktigt att detta sker med respekt och hänsyn till Dina grannar.
På balkongen är det absolut förbjudet att grilla dels - p g a rök och os men framförallt för brandrisken.
Fimpar och snus slänger man i sin egen askkopp och inte över räcket eller ut genom fönstret, övrigt skräp slänger man där skräp skall vara.
Om du har planerat att ha fest eller någon annan trevlighet är det bra om man informerar sina närmsta grannar om detta genom att sätta upp en lapp i porten och tala med grannarna innan. Acceptansen brukar öka om grannarna vet om det.
Tänk på att Ert golv är grannens tak och därför mellan klockan 22.00 och 07.00 är det viktigt att en så låg ljudnivå hålls så att Ni inte riskerar att störa grannarna. Detta innebär att det inte är tillåtet att tvätta i varken sin lägenhet eller i tvättstugan, ha för hög volym på teven eller radion, att inte prata högljutt i varken trapphus eller i bostaden eller annat som kan störa Din granne.
Att bo i ett flerfamiljs hus ställer krav på ömsesidig respekt och även på dagtid kan grannar behöva sova, studera eller helt enkelt slippa höga ljud. Samtidigt måste alla förstå och acceptera att alla grannar har rätt till ett normalt liv där viss mån av lite högre ljudnivå ibland kan ingå. Om man känner sig störd av en granne är det bästa att knacka på och tala om det för vederbörande.
Under höst och vinterhalvåret skall fastigheten hålla en temperatur på 20-21 grader men vissa är extra känsliga -/ och eller sjuka och kan behöva extra värme av den anledningen. Vill du ha extra värme är ett tips att ställa ett extra el-element i bostaden.
Hör av Dig till oss så vi kan komma till en lösning gemensamt.
I de gemensamma utrymmena får det inte, p g a säkerhetsskäl, ställas cyklar, barnvagnar etc.
Dessa utrymmen är Er brandväg. För att vi skall kunna hålla rent och städat samt att utrymning skall ske på ett smidigt sätt är det viktigt att de saker som tillhör förråd / cykelrum också förvaras där.
Det är förbjudet att röka i de gemensamma utrymmena såsom hiss, trapphus, tvättstuga, källare, dels p g a brandrisk, men även för att många är allergiska eller mår allmänt dåligt av tobaksrök.
Husdjur är för många trevligt men tänk på att hålla hundar kopplade då det kan finnas grannar som är såväl allergiska som rädda. Katter bör inte gå fritt i trapphus / källare då allergi samt rädsla skall respekteras. Skulle en olycka vara framme så tar man reda på spillning efter sitt husdjur.
Se alltid till att alla dörrar går i lås efter Er vid in- eller utpassage för att hålla oinbjudna gäster utanför och lämna heller inte ut koder eller nycklar till obehöriga.
I tvättstugan följer man de ordningsregler och anvisningar som finns anslagna där och respektera alltid Din grannes tvättid.
Bygelbh får endast tvättas med tvättpåse, det är inte tillåtet att färga/bleka tvätt i våra maskiner, luddfilter skall rensas efter varje tork samt att intaget för tvätt/sköljmedel skall rengöras efter varje tvättpass. Det är av stor vikt att tömma samtliga fickor på mynt, skruv och liknande samt att tvätta vad maskinerna är ämnade för. Sopa/moppa tvättstugan efter varje tvättpass, stora förpackningar skall medtagas från tvättstugan efter varje tvättpass.
Följs och respekteras inte reglerna och anvisningarna går maskinerna sönder och detta kan medföra konsekvenser såsom att tvättstugan behöver stängas av på onödigt långt tid pga leveranstider etc samt kan påverka hyran då vi inte tar ansvar för skador som uppkommer pga misskötsel eller för att anvisningarna inte följs.
Olyckor och slitage är naturligt och underrätta oss snarast för att undvika värre skador samt att vi kan åtgärda problemet så snart som möjligt.
En bokad tid man vet inte blir utnyttjad skall snarast avbokas så Din granne kan använda tvättstugan.
Hyresgästen är skyldig att "väl vårda lägenheten" ( 24 § hyreslagen ) och kontinuerligt utföra vissa kontroller och återgärder såsom t ex kolla säkringarna i lägenheten, rensa vattenlås och golvbrunn från hår och avlagringar, rengöra köksläkten / filret varje månad samt byta ut vid behov - dock senast efter 3 år. Skulle felet kvarstå trots detta skall underrättelse ske till oss snarast. Om felet visar sig ligga inom hyresgästens ansvar kan hyresgästen bli debiterade för arbetskostnaden.
Är Du osäker på vad eller hur Du gör vissa kontroller och / - eller åtgärder är Du välkommen att ringa eller maila oss, vi förklarar eller ger tips på hur Du går till väga och vad Du bör tänka på.
Tyvärr sker det ibland påhälsning av obehöriga i våra fastigheter och det är därför viktigt att man försöker dölja koden när man knappar in den, inte delar ut den till obehöriga samt att man alltid ser till att dörrar och fönster är stängda när ni inte har uppsikt över det.
Vi väl även påminna om att inte förvara dyrbarheter i källarförråden samt att vi inte ansvarar för förlorade ägodelar, det är alltså av stor vikt att du har en adekvat hemförsäkring.
Om det inträffar en skada i din lägenhet eller i fastigheten, ersätter inte vi dig för ditt så kallade lösöre, det vill säga att du själv måste försäkra det du äger.
Orsakar du själv en skada, kan du bli ersättningsskyldig till oss. Har du då ingen hemförsäkring, måste du betala hela beloppet själv.
Upptäcker eller misstänker du ohyra i bostaden, i eller runt fastigheten måste underrättelse ske till oss omgående för att undvika spridning, ohälsa eller skador.
Behöver Du hjälp att identifiera vad det kan handla om för ohyra så finns mycket information på www.anticimex.se
Är Du osäker på någonting eller har funderingar så tveka inte att ringa eller maila oss. Fråga gärna en gång för mycket än en gång för lite, vi vill att Du ska känna Dig trygg med ditt boende.
Har du svårt att nå oss på våra telefontider pga jobb eller liknande kan Du alltid maila oss Dina frågor eller ge oss förslag på tider när Du vill bli kontaktad så ringer vi upp Dig.